
Nesmíte jíst.
Jezte jen polovinu z každé porce.
Omezte tuky.
Omezte cukry.
Upřednostňujte nízkotučné varianty výrobků.
Měla jsem za to, že tyto a podobné mýty jsou už na ústupu, bohužel se den co den přesvědčuju o opaku. A že jde o průšvih globální povahy, mi dávají vědět i klientky ze Rwandy nebo Austrálie. Ba co víc, rozhodnuti uvádět je v praxi různými svéhlavými způsoby jsou pacienti, kteří si doporučení-mýty vyslechli ve zdravotnických zařízeních. Škoda, že letáčky a plakátky z čekáren stojí nad racionalitou a tím, jak tělo ve skutečnosti funguje a co potřebuje.
To, že je celá tahle podvýživná rošáda všechno, jenom ne funkční, dokazuje jedno číslo, v němž jsme opravdu dobří. Procento lidí s definovanou nadváhou nebo už dokonce obezitou se v naší zemi motá kolem 70 (!!!) a vyhlídky jsou všechno, jenom ne nadějné.
Pokud nadále pojedeme styl „bez tuku, bez cukru, bez lepku a ideálně za 0 kCal“, nečekejme změnu. Ten je totiž výrazem nepochopení podstaty výživy, fyziologie lidského těla, evoluce a jejích faktorů a v neposlední řadě plasticity adaptace. O co víc je pro mě fascinující, odkud především tato doporučení stále a hlasitě zaznívají.
Pár bodů, které bych za sebe navrhovala místo nefunkčních doporučení v úvodu:
1. Jezte. Hlavně jezte! Minimálně tolik, kolik denně potřebuje vaše tělo, aby uplatilo veškeré procesy. Bazální metabolismus, termoregulaci, imunitu, růst a regeneraci. Please note: Je to hromada kalorií. A teď si tu vaši představu hromady ještě vynásobte tak 3.
2. Jezte potraviny, ne výrobky. Pijte čistou vodu, ne výrobky.
3. Znejte aspoň základní zdroje bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny. Je nezbytně nutné, abyste věděli, kolik čeho na talíř je pro vás „tak akorát“. Spoléhat na to, že budete vypadat jako kolegyně, když budete jíst jako ona, je jako věřit na Ježíška. Můžete, ale jednoho dne budete muset chtě nechtě připustit, že jste žili v báječné iluzi, ale pravda je jinde.
4. Nezkoumejte. Brambora je brambora a kuře je kuře. Pokud budete znát velikost svojí porce, kalorická hodnota vás nemusí zajímat.
5. Pokud potřebujete hubnout, tu hromadu kalorií citlivě snižte, a to tak, aby vás to nenutilo z nového režimu utéct. Umíte si v něm takhle představit zbytek života? OK, pak je nastavený udržitelně.
+ něco, co vám o hubnutí neřekli, ale měli byste vědět:
Pokud jíte v největší míře skutečné potraviny, nevyřazujte z jídelníčku pro hubnutí žádnou z nich. Kalorický deficit je o množství. 🤫
Setkali jste se i vy někdy s tvrzeními o jídle, která vám tak úplně neštymovala a říkali jste si „proč proboha?!“. Podělte se o ně do komentářů k příspěvku, získejte vysvětlení a každopádně gratuluju! Smýšlíte nad svojí výživou kriticky.
Související příspěvky
Něco mezi přáním a požadavkem jedné výživářky dne 5. 3. 2024
Zapomeňte na: 🙏 smím a nesmím potraviny🙏 na zdravé a nezdravé🙏 na povolené a zakázané Good to know: Protože neexistuje žádná taková ani nikdo, kdo by je rozdělil pro všechny podle jediného pravidla. ❌ Kategorizace potravin na kladné a záporné hrdiny je výrazem...
Tohle není dílo AI. Fotky jsou reálné a příběh se stal. Děje.
➡️ 140 kilo a už vždycky jenom 140 kilo. Kecy. Realitou bylo 228.➡️ 2 práce. Zaměstnán jako ajťák, ajťák pro známé a známé známých. Kromě pár hodin blbýho spánku neverending ajťák.➡️ Přerušovaný půst 20/4 se specifikací "přežíračka od momentu, kdy jsem se vrátil z...
Hubenost jako životní krédo pořád válcuje mindsety i internety
Jasně, vážit víc, než je zdrávo, rozhodně není zdrávo a ukazatel obrostlý mechem a lišejníkem alias BMI o tom umí něco říct u většiny populace.U většiny proto, protože nadváhou až obezitou trpí 70+ % obyvatel naší země a je to právě ten vzorek, u kterého ještě dává...